Ystäväni Emmi tässä taannoin avasi nuoruuttaan
blogissaan, ja kertoi hauskasti varhaisista päiväkirjoistaan. Olin itsekin pääsiäisenä kaivanut vintin kätköistä lapsuuteni ja nuoruuteni kirjaset, joihin koin saaneeni jo tarpeeksi monen vuoden etumatkan. Joitakin esittelin jo ystävilleni, mutta nyt on kenties aika avata salaisuuksia myös teille, rakkaat lukijat.
Olen pitänyt itse siis päiväkirjaa vuodesta 1996, alkoittaessani olin siis 10 vuotta ja rapiat päälle. Vuonna 2003 siirryin paperiversiosta nettipäiväkirjaan, joka oli alunperin demi.fi:n päiväkirjapalvelussa, koska daa. Vuonna 2005 olen siirtynyt eri servereille ja siellä kirjoittaminen on jatkunut näihin päiviin asti. Onhan tässä nyt jo leijonasosa eliniästäni tullut kirjoiteltua, joten matskua onkin kertynyt. Onneksi tai ei. Palaamme nyt kuitenkin varhaisvuosiin. Koska en ole vielä valmis kohtaamaan 16-vuotiasta minääni, olin sen verta angstinen teinix. (Silloin ei ollut pissiksiä vaan teinixejä, toim. huom.) Palataan niihin tunnelmiin ehkä kymmenen vuoden päästä. Tai sadan.
Joka tapauksessa ensimmäinen päiväkirjani alkaa siis 1.4.1996. Kirjan olen saanut kummitädiltäni, joka jostain syystä osasi ostaa kaikki hienoimmat vihot ja kynät syntymäpäiväkseni.
Kuten kansikuvasta huomaa, se on alunperin ollut söpö ja pinkki hauvakuva, jonka päälle olen uhkaavasti kirjoittanut "private". Pysykää vaan poissa, niin. Lukkoon ei ole ollut enää vuosiin tallella avaimia, mutta muistin salaisen avausmekanismin vielä miltei kahdenkymmenen vuodenkin jälkeen.
Julkaisen nyt ensimmäisen päiväkirjamerkintäni, joka kuuluu näin:
Äikkä = äidinkieli, lutti = luonnontiede, matsku = matikka, nokkis = nokkahuilu. Olin sen verta urbaani ja kiireinen, että ei ollut paljoa aikaa turhaan kirjoitella kokonaisia sanoja.
Kuten huomaatte, olin jo tuolloin suhteellisen lahjakas kirjoittaja, huono matikassa ja yleensä flunssassa. Juuri mikään ei ole muuttunut, kenties pilkkusääntöjä on tullut opeteltua pikkuisen lisää.
Niinikään 1990-luvulle sijoittuu toinenkin päiväkirjani, jonne olen jo hieman avautunut salaisimmista asioista, kuten pojista. Tästä syystä on ollut aiheellista, että vuonna 1999 olen tuhertanut päiväkirjaani seuraavan varoitustekstin:
Mieltäni lämmitti tätä lukiessani varsinkin viimeinen kappale "Ei varsinkaan pojille, ainakaan niille, joista tässä kerrotaan". Moisen uhkavaatimuksen alla luulisi paatuneimmankin tirkistelijän päästävän huippusalaisen kirjaseni irti näpeistään kuin kuuman perunan!
Jonkun kanssa väittelimme tässä taannoin Backstreet Boysista, ja että kukaan muka ei fanittanut Howieta! Tässä todiste, että vuonna 1999 Howie oli (ja on edelleen) kuumin Bäkkäri. Nih.
Eikä muuten ollut ihan pikku juttu, että olin tulostanut kuvan ja liimannut päiväkirjaani. Ei siihen aikaan ihan jokaisella ollutkaan tulostinta kotona! Tämä on tulostettu selvästikin koululla ja varjeltu tarkasti.
Aarrearkkuni ei suinkaan sisältänyt pelkästään päiväkirjojani, vaan sieltä löytyi myös yläasteaikaiset piirustusvihkoseni. Niille lukijoille, jotka ette minua juurikaan tunne, voisin avata taideharrastuneisuuttani sen verran, että olen ollut kuvaamataitoluokalla yläasteella ja sain siitä myös parhaan stipendin (saatettiinpa tituleerata jopa monilahjakkuudeksi) ja haaveilin taiteilijanurasta. Uratoiveet tyssäsivät siihen, kun lukion kuvismaikka kertoi ystävällisesti, että minusta ei tule koskaan taiteilijaa. Kiitos ja kuitti, se jäi sitten siihen.
Näin retrospektiivissä tarkasteltuani yläastetuherruksiani voisin todeta, että niinkin katkera kuin olen opettajalle ollut näistä sanoista, hän ei tainnut olla ihan kamalan väärässä. Tässä muutamia esimerkkejä:
Niin miksi särjit nallen sydämen, häh?
Olle Orava, jota tuhrasin kaikkialle, oli sentään onnellisesti Love-kuplansa sisällä.
Tästä viimeisestä olen erityisen ylpeä. Liittyi muistaakseni erääseen esitelmään, jota teimme leprasta. Kalvolle (kyllä, silloin kirjoitettiin esitelmän osiot kalvolle, olen muumio) jäi ihan kamalasti tilaa ja hauskuutin pariani ehdottamalla erilaisia kuvia, joita piirtäisimme siihen. Lopulta piirsimme Euroopan kartan ja pistimme nuolen, että täältä näin se lepra levisi. Saatiin kymppi.
Arkistoista löytyi myös kirjeitä. Onneksi olin suhteellisen ahkera kirjeenvaihdossani, sillä niitä löytyi valehtelematta ainakin sata, pikkuserkkuni kanssa kirjoiteltiin vuosikaudet, joidenkin partiotuttujen kanssa ja joidenkin kesälomilla matkustaessa tavattujen kanssa tuli myös kirjoiteltua. Kiitos universumin, siihen aikaan ei ollut sähköpostia tai kännyköitä, koska nämäkään helmet eivät olisi säilyneet tähän päivään asti, jos ne olisivat olleet digitaalisessa muodossa.
Erityisen mielenkiintoinen oli kirje, jossa Ville-Petteriksi itsensä esittelevä nuorukainen pyytää, että jos tapaan hänet seuraavana kesänä partioleirillä, veisin hänen poikuutensa. Mutta vain, jos hänelle tulee bänät tyttöystävänsä kanssa. Vuoden 2000 Marjaana, selvästi kovempaa vientiä kuin koskaan sen jälkeen. Muistaakseni jätin kuitenkin vastaamatta, sen verta classy lady olin, että tuollaiseen en suostunut. Ville-Petteri, jos luet tämän nyt, olet toivottavasti vähän tahdikkaampi nykyään. Pointsit kuitenkin yrityksestä.
Tässä on erään entisen luokkalaisen kirjoittama kirje. En muistanut koko asiaa, tuskin hänkään. Tai sitten muistaa, ja olen jäänyt ikuisesti mieleen eräänä mustasydämisenä viidesluokkalaisena, joka ei koskaan hänen tunteisiinsa vastannut. Ken tietää. Jos tunnistat itsesi, olen pahoillani etten koskaan soittanut.
Lopetan nostalgiatrippini vuoden 2000 päiväkirjani "salataskusta" löytyneeseen lappuseen. Salataskuun olin laittanut erilaisia runonpätkiä, pieniä kirjeitä, joita vaihdeltiin koulutunneilla ja muuta sälää, joka olisi hukkunut päiväkirjan sivuille. Tämänkin teille tarjoaa Marjaana, 14v. Suuri Ajattelija. Olkaapa hyvät.